fredag 27. mars 2009

Litt reklame....

Måtte bare dele denne opplevelsen med dere..

Det har vært bursdagsras i familien, og siste mann ut var Sjefen. Det er en stund siden, men det oppsto uventede forvikling med telefonkamera, programvare og nytt telefonabonnement.
Det kan jo være lammende nok!

Vi tilbrakte dagen i Fjellbygda og i den anledning besøkte vi spisestedet "Harfødd", jeg henta blomster og lyset på nabobordet og sa til den hyggelige unge mannen at vi måtte jo ha pynt siden det var bursdag! Han var enig med meg!
Det ble en hyggelig og god lunsj, og de har også mat uten melk og gluten. Enkelt!


Til slutt bestilte vi kaffe og tenk; - den hyggelige servitøren kom med kake med gullpynt til bursdagsbarnet!!

Hyggelig betjening, hyggelig sted, mulighet for å handle sunne matvarer, litt mye gjenlyd i lokalet, -men det oppveide den gode opplevelsen i rikelig monn!! Og kaka var nydelig!! Og jeg fikk smake en bitteliten bit.........Mmmmmm..

Anbefaler et besøk hos Harfødd i Oppdal!!

Jeg kommer snart tilbake med nye oppdateringer.. Ha det fint så lenge!

fredag 13. mars 2009

Det våres, snekres,syes og funderes...


Det har vært kaffe på stabburstrappa i flere dager og det varma godt i sola. Litt ubeleilig med skyer når koppen er halvfull.. Men de er fine og ødela på ingen måte opplevelsen.

Isen smelter og det begynner å ligne på vår. På min jakt etter bevis er det lett å overse de ubetydelige signalene. Jeg syns det blir litt "rotete" men; det e myjkji som kjem fram når snøen forsvinn..


Det blir små åpninger i det hvite med avsløring av gnagernes herjinger. De har ikke hatt storkalas på kirsebærtreet i år heldigvis!

Det har vært framgang i snekringa, ett rom er ferdig med snekkearbeidet, og neste står for tur. Syrommet er på sisteprioritering, men jeg ser en mulig løsning nå! Gleder meg!:-)

Det går lite ved om dagen, og Sjefen er fornøyd med at vinterveden ser ut til å holde. Et hus med sjel krever sin vedhaug. Varmepumpe har inntil nå ikke fått innpass, helt utelukket er det ikke, men fruens skepsis mot lyder er en klar faktor.. Inntil videre henter vi vår ved i prima vedbærere fra ...
Siden det nye soverommet snart er ferdig, henta jeg fram et årgangsarbeid. Det ble påbegynt mens jeg bodde på Østlandet, men passa aldri inn. Enten var det feil størrelse eller feil antall vindu.

Nå tror jeg at den kan komme til heder og verdighet. Det er en gardin brodert i hvitt på hvitt. Nå er gamle kaffeflekker fjerna og jeg er klar for montering.
Jeg er IKKE ivrig på montering, men det er full skjerpings - og jeg skal bli ferdig!!
Til slutt et blått bilde fra en blå måned. Jeg ser dette "hjertet" i fjellsida på andre sida av dalen og det skifter farger med lys og årstid.

Ha det fint! Jeg kommer snart tilbake!

fredag 6. mars 2009

Blir vi det vi spiser?

Jeg kommer ikke på noe i dag. Mulig det skyldes hodepine og litt svak innlevelse. Vanskelig med innlevelse med kortslutning i hovedsentralen. Det har strengt tatt vært en litt dårlig periode, med lite hopp og sprett. Ja nå er kanskje ikke hopp og sprett det jeg driver mest med ellers heller. Derfor har det blitt en del lesing.Deriblant boka om den hemmelige kokken. Den er muligens ikke vitenskapelig dokumentert i alle ledd, men den bekreftet noen av mine mistanker og ga meg noen flere ting å tenke på..

Det er litt merkelig at legen min ikke tror at maten har no å si for helsa? Jeg tror den gjør.
Hvordan kan han mene det, når vi i disse vintersportsstider nesten hver dag blir minnet på at maten er viktig for idrettsutøverne...Mat, helse og ytelse. Henger ikke den type informasjon sammen da?? Det er mulig de bare ser på karbohydrater, proteiner, kalorier og veskeinntak? Hva vet jeg?

Men det finnes entusiaster. Jeg liker entusiaster. Som står for sine meninger. Som stiller spørsmålstegn ved vedtatte sannheter. Og stiller seg i motvind. Jeg likerTerje Håkonsen, han er en av dem, og ihuga forkjemper for "ren mat". Og som serverer økologiske produkter på sitt Artic Challenger.

Nå har økologisk mat har fått passet sitt påskrevet med store overskrifter i alle aviser og kanaler den siste tiden. Den er ikke bedre enn konvensjonell dyrket mat. Sies det - i beste sendetid.


Så sprøytet mat er helt ok? Det er noe som ikke henger sammen. For meg ble det en logisk brist i tankerekka... Men eller så det ut som resten av verden gjekk fem på.
Noen dager senere kom et brev fra Bioforsk til alle som er tilknyttet økologisk landbruk. Dette var ikke riktig. De hadde blitt feilsitert. Men det kom ikke på en eneste nyhetskanal...

Altså, jorda som grønnsakene vokser i blir sprøytet, det blir avrenning til elver og vassdrag som har rester av gift og tungmetaller. Det er dokumentert. Og så skulle det ikke bli igjen rester i grønnsaker og frukt?? Det ville vært et mirakel i så fall...

I Norge har vi en grense for hvor mye som kan måles og som er tillatt i produktene. En lav grense i følge de som vet. Hva er det de vet egentlig?
For hvem er det som vet hvor lav den grensen er for oss mennesker. Og hvordan finner man den? Hva tåler vi? Hvor mye GARANTERT tåler vi?

Når vi vet at arvestoffet i fisk forandrer seg. De skifter til og med kjønn !! Og vi spiser fisken og får i oss dette sammen med grønnsaker og andre lure ting. Som ikke fantes i maten før. Før vi begynte gjøre så mye rart med maten. Fordi vi nå skal ha det så enkelt med pulver og poser. At alt skal gå så fort.


Det går fint å lage mat fra EKTE råvarer på kort tid også. Jeg syns jeg har blitt ganske flink til det. Men det krever litt mer å handle inn. Og å tenke. Det er en utfordring. Det har jeg nemlig ikke blitt flinkere til.. Men jeg øver.

Innimellom ønsker jeg meg til et marked med overflod av sesongens grønnsaker og råvarer. Et middelhavsliv med innkjøp til hver dag. Det drømmer jeg om.

Helt uten sprøytemidler......

Det er viktig å beholde håpet og ikke miste motet. Å ikke la seg overvelde eller skremme. For vi kan velge. Jeg mener ikke at noen trenger å bli fanatisk, men å tenke bevisst er en god begynnelse. Nå har vi gode kontrollordninger og det meste vi kjøper er bra, men det betyr ikke at det ikke kan bli bedre. Vi må ikke glemme at DDT ble sett på som et helt ufarlig stoff da det kom. Så ufarlig at en av rådgiverne tok en slurk av det under demonstrasjon. Ingen grunn til skepsis! Ekspertisen hadde talt.....

Etter hvert kom Rachel Carsons bok Silent Spring. Hennes fantastiske innsats for å beviser sammenhengen mellom DDT og de manglende småfuglene ble et vendepunkt... og i dag vet vi alle hvor farlig det er...
Rachel Carson var en ekte helt.

Jammen kom jeg på no likevel... med innlevelse til og med..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...