torsdag 7. januar 2010

Blånisser og rødnisser...


Tenkte jeg skulle vise de fine nissene mor mi har malt til oss, før de går i skjul til neste sesong. Nå har vi etterhvert fått en hel liten landsby. Planen er å lage et hus eller noe som de kan bo i, men inntil videre bor de i skatollet. De har det fint der. Det er mange rom, skuffer og hyller. Og skulle det bli for mye bråk og rampelys, så er det til og med gode muligheter å gjemme seg i hemmelige rom...
 Det er et gørgammelt skatoll som er laget med relativ grovt redskap og enkle hjelpemidler. Et unikt eksemplar, kanskje ikke direkte vakkert. Men sjeldent. Det er tydelig spor etter øks. Men ikke øks uten styring. Langt i fra! Og passer perfekt for smånisser..
Opphavet til klenodiet er Sjefens forfedre. Den første Fantomet i følge Sjefen. Han er den første i slektslinja som hadde samme navn som Sjefen. Og Sjefen er altså den Siste Fantomet, som nå passer på skatollet, som han fikk av sin far som var den Nest Siste Fantomet som fikk det av sin far som var den...osv...
Skatollet er  laget av den første - med hjelp av hans bror kirkebyggeren sies det. Eller av kirkebyggeren, med hjelp av broren; Den Første Fantomet. Hvem vet.. Jeg holder nok en knapp på Kirkebyggeren som hovedansvarlig....

Broren til Den Første Fantomet var nemlig kjent som en dyktig tømmermann og kirkebygger. Han har bygd flere åttekantede kirker i distriktet i ulike størrelser. Det sies at han ikke ville at kirkene han bygde i kirkesokna i rundt skulle være finere og større enn den som han bygde i sitt eget sokn, - han kappet - jeg tror det var en alen, av alle stokkene før laftingen startet...
Tross hans anstrengelser ble alle kirkene flotte bygninger med hver sine spesielle særpreg og atmosfære. Men den i vårt eget sokn er helt klart størst.
Blånissen på bildet under forbarmet seg over meg og gjorde ved og redskapshus litt mer tilgjengelig. Sjefen hadde måkt heller og gangveier før han dro på jobbreise og naboen hadde tatt opp innkjøringa med traktor, så helt innsnødd var jeg ikke denne gangen. Når det først kommer snø, ja da kommer det gjerne mye. Nå ble det med ca seksti centimeter,-  i grunnen nok det også.  Det kalde klarværet er kanskje forklaringa...
Det er ikke ofte vi har tjueto blå grader og sno,  da er det fint med litt snø som ekstra isolasjon ved murene til et gammelt hus fra starten av forrige århundre. Ja det skal sies at det er fint for hus på gården som er litt nyere også det da...


5 kommentarer:

Anonym sa...

Heeei !

Hadde jeg hatt sånne nisser så hadde jeg hatt nisser jeg og ! Jeg går ut fra at de er laget av hobbykeramikk...? Hadde ei svært så aktiv tid i den bransjen selv for noen år siden, men det meste ble solgt. Så kanskje lever det noen av den fortsatt... ett eller annet sted.
Ellers ser det jo ut som du har ordnet deg bra sånn praktisk sett... Mann men snøfreser... Det var igrunn akkurat det jeg ønsket meg i julegave - men som jeg ikke fikk !
Og kulda... Den har vi jo funnet ut at har sine fordeler også :-)

Tingelingeling sa...

Hei! Ja disse nissene kan ikke gjemmes bort..
Rødnissene er av porselen og er malt med porselenmaling. Den blå nissen er faren min (ikke av porselen) og stiller opp på kort varsel. Ofte uten varsel også!
Og ja, vi har funnet mange gode grunner for kulde, eller var det ikke vinter i sin helhet?? Men selv om vinteren er bra, ja så blir det slett ikke feil med sommer heller.. Sommer med MYE varme!!

Vibekes lille grønne sa...

Fine nisser og morsomt med hjemmelaget? skatoll. Mulig jeg misforsto, ble litt forvirret med alle fantomene her... Hurra for blånisser som stiller opp til viktige oppdrag! Ha en fortsatt fin dag! :)

Tingelingeling sa...

Tusen takk! Ja ikke lett med slike forvirrende innlegg! Jeg har korrigert en liten smule, men du vet, det er ikke lett å alltid se konsekvensen av det man skriver..
Ha en fin dag!!

karna sa...

Så koselige nisser du har og artig med historien bak ting. Kjekt med blånissen også, her må jeg vist være blånisse selv. Takk for en herlig kommentar med vi gjør oss bedre i vintertøy enn badetøy ,-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...