Gå til hovedinnhold

Et humleinnlegg... A bumble bee post...

Jeg bare MÅ poste et humleinnlegg!! I dag har jeg veldig humler på hjertet. Ja det renner helt over. Har lenge vært opptatt av humler, og jeg bare må dele det. Kan ikke bare LA humla suse.. For i så fall kan den ikke det - NEMLIG!!

Humler og bier er i dramatisk tilbakegang i følge forskere hos NINA.

I Sverige har de mye lenger enn oss jobbet systematisk med å registrere hvilke arter som har forsvunnet . I Norge jobber vi også med saken. Det vil si i bare fire år. Det er antydet at hele 14 villbiearter har forsvunnet i Norge. Tenk på det. Jeg ante ikke at det fantes fjorten en gang? Nå regnes humla til villbiene etter som jeg har forstått. Men lell...

I England er de bekymret for bestøvningen til frukt og bærproduksjonen til sitt eget lands forbruk. De opplever allerede en stor nedgang fordi de små summende skapningene har forsvunnet. I alle fall alt for mange av dem... Det øker behovet for import fra land som greier å bevare sine bier og humler... enn så lenge..

Det er en alvorlig situasjon. Det er derfor av stor betydning at vi gjør alt som står i vår makt for å beholde disse baktunge flygende og sjarmerende og ikke minst NYTTIGE skapningene!


Vi har akkurat nå hagen full av dem, de digger hvitkløver og tjæreblom. Siden de har så gode dager og siden de er så mange, ble plenklippen avsluttet etter kort tid. Det satt jo minst en på hver blomst!
Kunne ikke klippe kvitkløverplena når situasjonen er slik. Vi bare må jo legge ting til rette! Hva betyr vel litt langt gress i hagen i en slik kritisk situasjon. Det er jo faktisk livsreddende. Ikke bare for humlene.....

Enga var også full av dem. Men den ble slått i går. Han som slo graset kom inn her og sa at han aldri hadde sett så mange humler. Jeg skjønner at dere har økologisk eng, sa han. Og det har vi. Ikke alltid så lett å gi noe til fellesskapet, men dette er altså vårt bidrag. Null sprøytemidler som ødelegger gen- og arvestoff. Og humler.

Bumble bee - ja det er det de er, litt bumblete. Jeg vet ikke hva som gjør det, men jeg føler nesten at bumble er et verb.. syns liksom det passer så godt. Og den litt ukontrollerte flygingen som trosser alle tyngdelover, men som fungerer perfekt. Mystisk. Men bumblete - det er de.


Min oppfordring: legg til rette slik at disse trivelige zummende nyttedyra kommer til din hage og ditt jorde slik at samspillet i naturen opprettholdes!!


Her får du lest mer (klikk på linkene) og her er nyhetsoppslaget i Aftenposten som vekte meg enda mer...

Jeg ønsker alle ei perfekt humle/ Bumble Bee - uke!!! Bzzzzzzzzzzzzzzzzzzz...

Kommentarer

Krikri sa…
Oj. Visste ikke at det sto så dårlig til. Hos oss er det ingen sprøytemidler heller. Vurderer veldig å måtte sprøyte mot høymåle/hommelstælk, den tar fulstendig over her. Men nå må vi vurdere en gang til tror jeg.....
LeKaQuilt sa…
Har sett program på National Geografik på tv'n om det samme. I Hardanger har de begynt å få samme problem. Det er for lite unge bier til å bestøve plumme og eple trær. Ikke ha dårlig samvitighet for å ha ekstra med honning i teen din - du gjør tross alt en MEGET GOD GJERNING !! Kos dere ;o))
Kort og Søm sa…
Så fine bilder!!
Jeg har agurk planter på verandaen, og den har tilbrukket seg humler som bare det! Får ha det til neste år også tenker jeg :o)

God helg!!
Anonym sa…
Åh.... nå fikk je dårlig samvittighet her jeg sitter !!

Kunne bekjenne mange synder på humlefronten, men jeg lar det være. Skal gå ut å fjerne steinen jeg la over et humlerede ( er det DET det heter da ?! ) i plena i stedet. Så skal jeg slippe dem løs og la dem kose seg videre her i verden.

Surrer de på engelsk, humlene dine ? Hvis DU har så mange og de har forsvunnet fra England....? Hm...

Skrev forresten en kommentar på det tredje siste inlegget ditt. Vet ikke om du har sett det ?

Uansett, kos deg !
sewkalico sa…
What a beautiful photo - wow!

Populære innlegg fra denne bloggen

Om jeg syr?

( Resirkulering av innlegg fra 19.06. 2011. Med noen få justeringer. ) Nei, det blir dårlig med det. Jeg har vært ei uke i Tyrkia sammen med ei god venninne UTEN sysaker - og vet dere  - det gjekk helt fint uten håndarbeid.Tro det eller ei og utrolig nok! Jeg er fortsatt litt i sjokk. Strandpromenaden var utrolig vakker Grønnsaksmarkedet bugnet av varer av alle slag, og av meget god kvalitet. Til tross for at jeg ikke så en eneste diger traktor, tvert i mot mange, veldig mange, små, -slike vi greidde oss med  på 60-70-tallet her hos oss. Til og med to traktorbutikker stappfulle av slike så vi.  Vi hadde ei kjempefin uke i sakte fart. Varmt, fint vær, vi fikk sola oss,handla, slappet av, spist godt og prata og lo masse. Vi har til og med bada! Jeg har til og med bada, mener jeg. Jeg var hakket-før-isbader i tidligere tider, men har blitt så varmekjær at man minst skulle tro jeg er i slekt med Julegleden. (Det er muligens til min fordel at kroppstemperaturen er lave

Frøken Blå Tåreperse

Konkurransen hos   Anne på Moseplassen finner du her . Jeg har meldt meg på, men blomstene jeg skulle ta bilde av, var borte. Jeg har nemlig alltid noen overlevere som har sådd og mikset seg selv. Men i år var de fullstendig fraværende. Mystisk.. Til og med fiolene fra min mors hage har forsvunnet. Det måtte anskaffes nye. Det passet derfor kjempefint at Sjefen og Sjefens Sjef skulle innom et Gartneri på sin kystturne. De gjekk til innkjøp av de siste rester av sesongens stemor, ikke nødvendigvis i bare favorittfarger, hva nå det er, men stemor er jo alltid fine. Uansett. Tross alt!  Frøkna over, frøken Blå Tåreperse er mitt bidrag. Det er jammen meg ikke noe rart det blir litt tårevått når sommeren kom og varte en dag, før det ble kjempekaldt, mer nedbør og stor vannføring i elva. Jeg rekker omtrent ikke å ut i shorts og sommerkjole før det er på an igjen med full påkledning! Nå er det like før jeg stiller med stillongs under shortsen! Jeg vil har sommerfølelsen! Nå! Frøkna un

Mars uten snø er som mai uten kvitveis. I 2014.

Her er et blogginnlegg som på mystisk vis ikke har havnet på nett.  Det var skrevet sånn omtrent i mars i 2014...  Jeg deler det nå jeg. Det er litt julestoff, men pytt. Plutselig er det aktuelt igjen,  Vet ikke hvor jeg skal starte. Men altså. Jeg og syvenninne Trine ble med på en syutfordring på nettet i desember. Lurt.  Akkurat som om vi ikke hadde nok å finne på - slik rett innunder jul. Men får si som bestemora mi sa, den som har og gjøra, får og gjøra. Med andre ord, den som har arbeid, får mer arbeid. Og omtrent sånn ble det. Det vil si, for mitt vedkommende, falt et par gjøremål ut, men vi greidde oss fint igjennom jula og hadde flere sorter julekaker enn hva vi har hatt på mange år. Det skulle ikke rart til, ettersom det har vært tomme bokser i fler år. Hva som falt ut? Best å la den ligge, tror jeg. Men vi beholdt i alle fall humøret, og mye av helsen. Altså. Vi ble med på Bonnies desembermysterie.  Celtic Solstice Mystery.    Og det har vært kjempemo