torsdag 23. juli 2009

Et humleinnlegg... A bumble bee post...

Jeg bare MÅ poste et humleinnlegg!! I dag har jeg veldig humler på hjertet. Ja det renner helt over. Har lenge vært opptatt av humler, og jeg bare må dele det. Kan ikke bare LA humla suse.. For i så fall kan den ikke det - NEMLIG!!

Humler og bier er i dramatisk tilbakegang i følge forskere hos NINA.

I Sverige har de mye lenger enn oss jobbet systematisk med å registrere hvilke arter som har forsvunnet . I Norge jobber vi også med saken. Det vil si i bare fire år. Det er antydet at hele 14 villbiearter har forsvunnet i Norge. Tenk på det. Jeg ante ikke at det fantes fjorten en gang? Nå regnes humla til villbiene etter som jeg har forstått. Men lell...

I England er de bekymret for bestøvningen til frukt og bærproduksjonen til sitt eget lands forbruk. De opplever allerede en stor nedgang fordi de små summende skapningene har forsvunnet. I alle fall alt for mange av dem... Det øker behovet for import fra land som greier å bevare sine bier og humler... enn så lenge..

Det er en alvorlig situasjon. Det er derfor av stor betydning at vi gjør alt som står i vår makt for å beholde disse baktunge flygende og sjarmerende og ikke minst NYTTIGE skapningene!


Vi har akkurat nå hagen full av dem, de digger hvitkløver og tjæreblom. Siden de har så gode dager og siden de er så mange, ble plenklippen avsluttet etter kort tid. Det satt jo minst en på hver blomst!
Kunne ikke klippe kvitkløverplena når situasjonen er slik. Vi bare må jo legge ting til rette! Hva betyr vel litt langt gress i hagen i en slik kritisk situasjon. Det er jo faktisk livsreddende. Ikke bare for humlene.....

Enga var også full av dem. Men den ble slått i går. Han som slo graset kom inn her og sa at han aldri hadde sett så mange humler. Jeg skjønner at dere har økologisk eng, sa han. Og det har vi. Ikke alltid så lett å gi noe til fellesskapet, men dette er altså vårt bidrag. Null sprøytemidler som ødelegger gen- og arvestoff. Og humler.

Bumble bee - ja det er det de er, litt bumblete. Jeg vet ikke hva som gjør det, men jeg føler nesten at bumble er et verb.. syns liksom det passer så godt. Og den litt ukontrollerte flygingen som trosser alle tyngdelover, men som fungerer perfekt. Mystisk. Men bumblete - det er de.


Min oppfordring: legg til rette slik at disse trivelige zummende nyttedyra kommer til din hage og ditt jorde slik at samspillet i naturen opprettholdes!!


Her får du lest mer (klikk på linkene) og her er nyhetsoppslaget i Aftenposten som vekte meg enda mer...

Jeg ønsker alle ei perfekt humle/ Bumble Bee - uke!!! Bzzzzzzzzzzzzzzzzzzz...

5 kommentarer:

Krikri sa...

Oj. Visste ikke at det sto så dårlig til. Hos oss er det ingen sprøytemidler heller. Vurderer veldig å måtte sprøyte mot høymåle/hommelstælk, den tar fulstendig over her. Men nå må vi vurdere en gang til tror jeg.....

LeKaQuilt sa...

Har sett program på National Geografik på tv'n om det samme. I Hardanger har de begynt å få samme problem. Det er for lite unge bier til å bestøve plumme og eple trær. Ikke ha dårlig samvitighet for å ha ekstra med honning i teen din - du gjør tross alt en MEGET GOD GJERNING !! Kos dere ;o))

Kort og Søm sa...

Så fine bilder!!
Jeg har agurk planter på verandaen, og den har tilbrukket seg humler som bare det! Får ha det til neste år også tenker jeg :o)

God helg!!

Frøken Fjols sa...

Åh.... nå fikk je dårlig samvittighet her jeg sitter !!

Kunne bekjenne mange synder på humlefronten, men jeg lar det være. Skal gå ut å fjerne steinen jeg la over et humlerede ( er det DET det heter da ?! ) i plena i stedet. Så skal jeg slippe dem løs og la dem kose seg videre her i verden.

Surrer de på engelsk, humlene dine ? Hvis DU har så mange og de har forsvunnet fra England....? Hm...

Skrev forresten en kommentar på det tredje siste inlegget ditt. Vet ikke om du har sett det ?

Uansett, kos deg !

sewkalico sa...

What a beautiful photo - wow!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...